Wat is een trui, sweater of sweatshirt precies? (En wat is het verschil)

Je hebt misschien altijd gedacht dat trui, sweater en sweatshirt gewoon drie woorden zijn voor hetzelfde. Een trui of sweater is een kledingstuk met lange mouwen dat over het hoofd wordt getrokken en het bovenlijf warm houdt. Simpel zat, toch?

Hoewel sweaters en truien erg veel op elkaar lijken, zijn ze niet precies hetzelfde. Het eerste verschil is de afkomst, want het woord sweater is overgewaaid vanuit Engeland en het woord trui is Nederlands. Er zijn echter meer verschillen tussen deze twee kledingstukken.

Wat is een sweater (sweatshirt) en waar komt deze term vandaan

Wat is een sweater voorbeeld

De term sweater (ook wel sweatshirt genoemd) komt uit Engeland en werd voor het eerst gedragen aan het begin van de 20e eeuw. Misschien weet je wel dat "sweat" in het Nederlands "zweet" betekent. Dit verklapt direct de oorsprong van de sweater, want deze werd vroeger altijd gedragen tijdens het sporten! Je kunt je wel voorstellen dat dat zweten geblazen was. Tegenwoordig zien we de sport sweater niet meer zo veel, behalve bij sporten als paardrijden en misschien polo.

Door de jaren heen is de sweater ook populair geworden buiten het sporten om. Het is natuurlijk ook gewoon een lekker warm kledingstuk dat je goed beschermd tegen de kou. Tegenwoordig staat het bekend als modieuze kleding, die door jong en oud gedragen wordt. Wat misschien nog het meest modern is, is de hoodie sweater. Dit is een sweater met een capuchon die extra warm is doordat het hoofd en de hals nog beter beschermd worden.

Een opvallend detail van de sweater is dat deze aan de binnenkant gemoltonneerd is. Door katoen te moltonneren krijg je een zacht aanvoelende stof die typerend is voor een sweater. Daarnaast is deze weeftechniek de reden dat de kleding warmte vasthoudt, vocht goed opneemt en gewassen kan worden op hoge temperaturen.

Hoe verschilt een trui dan van een sweatshirt?

Wat is een trui voorbeeld

Het grootste verschil tussen een trui en een sweater, is dat de trui niet gemaakt is om in te sporten. Vaak wordt deze namelijk van wol vervaardigd, wat haar natuurlijk veel te warm maakt. Denk bijvoorbeeld aan je wollen kerst trui; dit is een typisch voorbeeld van een echte trui! Verder zijn er ook truien zonder mouwen, deze noemen we in het dagelijks leven ook wel "spencers". Over het algemeen wordt de trui gecombineerd met kleding zoals een spijkerbroek, nette broek, overhemd of een blouse. Voor de sweater is dit niet het geval, deze zou je beter kunnen beschrijven als casual vrijetijdskleding.

Hoewel de verschillen tussen de sweater en trui misschien subtiel zijn, kun je je er nu waarschijnlijk wel een voorstelling van maken. Je zou kunnen zeggen dat de sweater "de joggingbroek onder de truien" is. Geschikt als vrijetijdskleding of als modieuze, sporty toevoeging aan je outfit. De trui is daarentegen een stuk netter en vaak gemaakt van andere materialen, zoals bijvoorbeeld wol. Deze is het best te combineren met een nette (spijker)broek en een mooie blouse of overhemd.