Wat is een hoodie / hooded sweater precies?

Een hoodie (ook wel hooded sweater genoemd) is de Engelse benaming voor een trui met capuchon. Doordat de hoodie uitgerust is met een capuchon zorgt deze voor extra warmte en comfort. Zo kun je een hooded sweater uitstekend dragen tijdens een koudere avond / nacht of in de herfst en winter. De hoodie is een variatie op de sweater en wordt over het algemeen geassocieerd met de straat- en hiphopcultuur.

Wat is een hoodie voorbeeld

Het imago van de hoodie door de jaren heen

Eind jaren 80 droegen criminelen vaak hoodies, om hun gezicht te verhullen tegen beveiligingscamera's. Hiphop is onder andere voortgekomen uit de straatcultuur en daarom werd het kledingstuk hier volop vertegenwoordigd. Maar gedurende de jaren 90 werd het imago van de hoodie een stuk netter en algemener. Studenten in Amerika begonnen hoodies te dragen als een sportief, modern en hip kledingstuk. Al snel volgde ook West-Europa deze trend en voordat je er erg in had was het imago van de hoodie opeens heel modieus!

De verschillende soorten en modellen hoodies

Er zijn overigens verschillende soorten hoodies voor zowel dames als heren. Uiteraard kan er hier onderscheid gemaakt worden tussen dames en heren hoodies, omdat beide een geheel eigen pasvorm hebben. Een dames hoodie valt vaak een stuk strakker rond het lichaam, of heeft een zogenaamde skinny-fit. Daarnaast worden er ook unisex modellen gemaakt die geschikt zijn voor beide sekses.

Naast de pasvorm is er nog een onderscheidend detail, dat je waarschijnlijk wel kent. Er zijn bijvoorbeeld hoodie sweaters met een ritssluiting aan de voorzijde. Deze hoef je niet over je hoofd aan te trekken en werken in feite hetzelfde als een jas. Je ritst de hoodie open, steekt je ene arm in de mouw, vervolgens de andere arm in de andere mouw en je sluit de rits weer. 

Als laatst kun je de kinder hoodies ook tot een eigen categorie benoemen. Omdat volwassenmaten te groot zijn, zie je dat steeds meer kledingmerken hun eigen kinder hoodies op de markt brengen. Dit brengt trouwens leuke noviteiten met zich mee. Deze hoodies zijn soms bijvoorbeeld voorzien van een interne uitsparing voor koptelefoons of uitsparingen in de mouw waar je je duim doorheen kunt doen.