Hoe je zelf je eigen kleding kunt bedrukken in 3 stappen

Heb je je ooit afgevraagd hoe je zelf een trui, t-shirt of andere eigen kleding kunt bedrukken met jouw ontwerp? Zo ja, dan hebben we hier het antwoord op jouw vraag. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je je eigen kleding zelf kunt bedrukken. Om het eens voordelig uit te proberen kun je gemakkelijk en snel goedkope sweaters bestellen in onze webshop.

Eigen kleding bedrukken met een tekst

Je kunt grofweg uit twee drukwijzes kiezen, namelijk een transferdruk (met folie) of een zeefdruk (met verf). Beide manieren om je eigen kleding te bedrukken zijn tijdrovend, maar voor grote aantallen is het zeker het proberen waard! Hieronder bespreken we de meest populaire manier van t-shirts, truien en sweaters ontwerpen, namelijk: de transferdruk.

Kleding bedrukken met een transferdruk (flock- of flexfolie)

Laten we beginnen bij het begin. Je hebt namelijk wat apparatuur en accessoires nodig als je een transferdruk op je kleding wilt zetten. De boodschappenlijst luidt als volgt:

  1. Plotter / snijmachine
  2. Hittepers
  3. Flock- of flexfolie
  4. En heel veel zin om je eigen kleding te maken!

Hoewel apparatuur als een snijmachine en een hittepers niet goedkoop is, is het aardig te betalen als je het ziet als een investering. Hiermee kun je voortaan niet alleen je eigen kleding, maar ook de kleding van kennissen en vrienden bedrukken! Je bent een aantal honderd euro verder, maar deze kun je al erg vlot terugverdienen.

Stap 1. De juiste transferfolie bestellen

Er zijn vele verschillende merken flexfolie en flockfolie, van budgetmerken tot bekende namen als Siser en Igepa. Persoonlijk zou ik altijd Siser Flexfolie aanraden, omdat het gemakkelijk aan te brengen is en langer meegaat in de was. Bestel je liever een budget folie voor een kleine prijs, dan gaat dat vaak ook ten koste van het eindresultaat en de duurzaamheid.

Het verschil tussen flock en flex, is dat flockfolie een zacht toplaagje heeft en flexfolie eigenlijk meer aanvoelt als rubber. Om deze reden is flockfolie ook veel duurder dan flexfolie, soms zelfs wel twee a drie keer zo duur. Voor de rest zijn de twee transferfolies eigenlijk gelijk aan elkaar, vandaar dat de goedkopere flexfolie eigenlijk altijd als standaard wordt gebruikt.

Stap 2. De plotter installeren en gebruiken

Stap 3. De hittepers op de goede manier gebruiken

(Dit artikel is nog in aanmaak..)