Wat is sportkleding?

Sportkleding voorbeeld

Sportkleding is de verzamelnaam voor kleding die speciaal gemaakt is om in te sporten. De meeste sportkleding heeft speciale eigenschappen, die handig zijn wanneer je sport of lichamelijke inspanning verricht. Zo is sportkleding voornamelijk gemaakt van polyester (of een polyester mengsel) waardoor deze niet alleen ademend is, maar ook vochtopnemend. Voorbeelden van sportkleding zijn: het sportshirt, de sportbroek, het trainingshesje, de sportschoen, zweetbandjes, de trainingsbroek, het trainingspak en voetbalsokken.

Waarom is sportkleding vaak ademend en vochtopnemend?

De reden dat sportkleding vaak ademend en vochtopnemend is, is dat we beginnen te transpireren bij lichamelijke inspanning. Om te zorgen dat transpiratie tijdens het sporten wordt afgevoerd is een goede vochtopname en ventilatie nodig. Bij de ontwikkeling van sportkleding zijn dit misschien wel de belangrijkste eigenschappen.

Daarnaast worden sportkleren vaak gewassen, omdat ze snel vies worden door bijvoorbeeld zweet, modder en gras. Doordat de kleding gemaakt is van polyester gaat deze langer mee in de wasmachine (slijt minder dan andere materialen), kan het uitstekend heet gewassen worden en is het bestand tegen krimpen. Mede omdat sportshirts en dergelijke niet krimpen, leent deze kleding zich perfect om te bedrukken met een tekst of logo. Bedrukte sportkleding met naam of het logo van een vereniging is voordelig te bestellen in onze webshop.

Een grappig feitje is dat sweaters van oorsprong bedoeld zijn om in te sporten. Aan het begin van de 20e eeuw was de sweater een vorm van sportkleding in Engeland. Door de jaren heen werden ze steeds meer gedragen als vrijetijdskleding en inmiddels is het straatbeeld gevuld met dit kledingstuk.